den ebill känner inga gränser

I Asien är eBilling blir allt populärare, med fler och fler företag lanserar alternativ till papper räkningar. Ofta är det enkla e-post med en länk till en webbsida där räkningen kan ses efter att du har loggat in men på grund av den typiskt dåligt utnyttjande av denna typ av webbplats baserad “Pull”-lösning, är billers antar nu e baserad Push eBilling, med enkla pdf eller html representationer av pappersfaktura är fäst till en bärare email.

Som ett första steg detta är en bättre lösning, dock är företag miste om några av de viktigaste fördelarna med eBilling genom att hålla saker och ting ganska denna enkla. Faktum är att det som fungerar på papper fungerar inte nödvändigtvis på datorskärmar.

Vi kan börja med det faktum att papper räkningar är alltid ett “porträtt” layout, medan alla datorskärmar är “liggande”. Så det är allt som slösat utrymme på sidan av skärmen, men ändå kravet att rulla ner för att se hela sidan. Det är en av anledningarna till varför medier webbplatser inte ser ut som tidskrifter eller tidningar som skapar dem. Det andra är det sätt vi läser en datorskärm väldigt annorlunda från hur vi läser ett papper. Därför Amazons Kindle inte gör texten på samma sätt som en bok gör.

Våra förväntningar på vad vi kommer att kunna göra med ett elektroniskt dokument är också olika, och sätts av våra online-upplevelser. Vi räknar med att kunna navigera till där vi vill gå snabbt och intuitivt, och räknar med att borra ner i detalj i ett ämne genom att klicka på en hyperlänk. Om vi ??är attraherad av en sidebar annons, räknar vi med att tas direkt till detaljerna utan att förlora vår plats på den ursprungliga sidan. I grunden, när man arbetar på nätet, förväntar vi känslig personlig information (“Precis som tog du till Ristorante Romantica förra månaden – det var inte jag”) för att vara säkert levererade och lösenord skyddas på ett sätt som garanterar endast den avsedda mottagaren kan komma den.

Dessa förväntningar och beteendemönster erbjuda företagen en enorm möjlighet att engagera sina kunder på en nivå som aldrig tidigare varit möjliga, och att göra detta varje månad. Enkel sammanfattning räkningar med drill-down kapacitet bör vara normen. Varför inte plotta detaljer för ökad tydlighet och att kunden kan sortera och kategorisera transaktioner också? Navigering i propositionen är säkerligen ett givet (klicka här för att återvända till toppen). Införandet av noggrant målinriktade eMarketing banderoller med klick-thru spårning självklarhet – transpromotional marknadsföring är en av de mest effektiva former av korsförsäljning idag. Blanketter att ge kunderna möjlighet att uppdatera sina uppgifter bör ingå. Naturligtvis en utskriftsvänlig återgivande av räkningen måste vara tillgängliga – och detta kan vara kol-kopia av pappersfaktura. Även betalning med kreditkort eller internetbank inifrån eBill själv, utan att behöva logga in på en separat webbplats ska vara tillgänglig för alla.

Men vad av argumentet att vi inte vill förvirra kunden med ett nytt lagförslag layout, så det är bättre att ge dem vad de används till …? Faktum är att en väl utformad eBill ska vara lättare att läsa och förstå än en pappersfaktura och om det inte är, det finns ett problem med den design som måste redas. Fördelarna med att genomföra en omfattande eBilling lösning långt större än den oro som kund motstånd, och faktiskt uppväger kostnaden för att utveckla en sådan lösning.

Räkningen, och därmed eBill, är ofta det enda regelbunden kommunikation mellan en tjänsteleverantör och kund, och är säkerligen den mest sannolika kommunikationen att öppnas och läsas i detalj. Så länge funktionalitet eBill är begränsad till att ge grundläggande information om kostnaden för den tjänst som erbjuds kunden, är detta ett tillfälle förlorade.

Papper räkningar och elektroniska återgivande av pappersfakturor har sina rötter fast förankrade i den tryckteknik som blev tillgängliga i 19-talet, och dessa räkningar har inte förändrats i grunden under 50 år eller mer. Med kommunikation, energi och banktjänster teknik förändras till oigenkännlighet under samma period, är det inte dags att fakturering och kundkommunikation strategier och lösningar ikapp igen?