varför behöver jag min ugn rengöras

Din ugn är den hårdast arbetande medlem av ditt hushåll. Den går outtröttligt genom vintermånaderna för att hålla din familj bekvämt. Att se din ugn är ren är det enklaste sättet att hålla den igång i år. Med ugn priser på uppgång, vilket garanterar din förblir friska är viktigare än någonsin!

Smuts är den största fienden i någon ugn. Det avfall bränsle och drastiskt minskar energieffektiviteten i både el och gas ugnar. Tre delar av din ugn bör rengöras varje år – luftfilter, fläkt och motor. Om du känner dig händig, kan du försöka att ta hand om din ugn luftfilter först.

Filtersystemet bör bytas ut eller rengöras i början av uppvärmningsperioden och en gång i månaden under vintern och andra perioder av kontinuerlig användning. Innan du börjar med projektet, se till att ugnen är avstängd. Kontrollera ditt filter ugn luft genom att ta ut den och håller den mot ljuset. Om du kan se några träskor på filtret, är det dags att få en ny.

Mest engångsfilter är gjorda av fibernät i en kartong ram. Vid byte av dessa filter, leta efter pilen på ramen som visar riktningen av luftflödet. Pilen ska alltid peka bort från retur-luftkanalen och in mot fläkten. Om du har ett permanent filter, är det oftast besprutas med kemikalier för ytbehandling. Rengör filtret enligt tillverkarens riktlinjer som normalt är förknippade till ugnen bostäder.

När du hittar rätt sätt att rengöra eller byta filtret, leta efter metall på framsidan av ugnen. Det är oftast placerad under retur-luftkanalen och mellan kanalen och fläktsystemet. Panelen får märkas med filtret i det eller det kan bilda ett lock med framsidan av en lådliknande utsprång på ugnshus.

Ta plåten ut sitt innehav krokar eller skruva panelen ur lådan. Vissa ugnar har ett hus i stället för en låda, så kontrollera tillverkarens anvisningar. På andra enheter, är filtren exponeras. I detta fall, lyft filtret upp och ut ur de u-formade spår som håller den på plats. Nu kan du inspektera eller rengöra filtret beroende på vilken typ av ugn du äger.

När du är klar med filtret, kan du gå vidare till fläkten och motorn. Återigen, se till att ugnen inte är igång när du rengör den. Rengöring av fläkten är avgörande om ugnen har en fläkt kortsluten, eftersom dessa öppningar kan lätt bli igensatt av smuts. För att rengöra fläkten, ta bort panelen som täcker filtret eller på panelen på framsidan av ugnen för att få tillgång till fläkten. Panelen kan vara en glidpassning en, i vilket fall, kommer det att vara på krokar eller hålls på plats av fästskruvarna. Åtkomst till insidan av fläkten vanligen vunnits genom att skjuta ut fläktenheten som hålls på dess spår genom skruvar.

Efter en snabb ren, kan du sätta ihop ugnen och slå på den. Om du känner dig obekväm med processen eller om du kanske har gjort ett misstag någonstans på vägen, ring en professionell. De kommer att vara glad att komma ut och se till att du är säkert rengöra din ugn eller hjälpa dig att sätta ihop det om det är i bitar.